TERUGPaarden voor de lens

Paardenfotografie is een heel vak apart. Voor de ‘hobby’ nemen we soms de camera mee om plaatjes te schieten van paarden en hun eigenaren. Zo ook afgelopen maand. Er werd een fotoshoot dag georganiseerd op pensionstal PK Horses in ’t Goy, Houten. 

Omdat zowel Femke als ik daar al enige tijd over de vloer komen, wisten ze wat wij voor werk deden en werd er gevraagd of we de klanten en hun paarden op de foto wilden zetten. Niet wetende wat voor werk we ons op de hals haalden, heb ik aangegeven dat ik het wel eens met studio licht wilde proberen. Allemaal heel leuk en aardig, maar een paar gigantische dieren tussen een achtergrond rol en piepende, flitsende lichten te zetten is nog best een opgave. Paarden zijn vluchtdieren, dus moesten erg wennen aan de gekke omgeving waar ze ineens in werden geplaatst.

Gelukkig bleken de paarden na een tijdje niet meer zo op te kijken van het geflits om hun oren- maar toen begon het eigenlijk pas. De oren naar voren krijgen; want ja, eenmaal niet meer onder de indruk van de lampen, stonden sommige pony’s gewoon te slapen. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken. Mensen renden heen en weer, gooiden met flesjes water, maakten gekke geluidjes, sprongen, kwamen met andere paarden langs rennen en gingen zelfs over de grond rollen om maar de aandacht te trekken. Niets leek indruk te maken. Maar soms was een halve seconde genoeg om tóch de juiste foto te maken.

Achteraf zijn we veel langer bezig geweest dan gedacht om alle paarden en pony’s er vrolijk op te krijgen, maar er zijn zeker mooie beelden uit gekomen. Alle beelden zijn voorzien van de basis nabewerking in Adobe Lightroom, waarna ze stuk voor stuk nog door Photoshop zijn gehaald om de laatste hand aan de achtergronden te geven. De paarden zijn gefotografeerd op donkergrijze, egale achtergronden. Om de paarden zo mooi mogelijk naar voren te laten komen, hebben we besloten om de achtergronden aan te passen naar een taupe kleur met een subtiele texture. Door te werken met belichting op de achtergrond, springen de portretten er echt uit en geeft het naar onze mening een prachtig eindresultaat.

De foto's zijn geschoten met een Canon EOS Mark IV met een Canon 70-200 2.8 USM objectief. De paarden zijn voor een grijze achtergrond geplaatst en uitgelicht met een Elinchrom portable lichtset met twee lampen.

Een paar tips voor als je zelf aan de slag wilt:

- Hou het veilig en diervriendelijk.

- Bereid alles tot in de details voor voordat je een dier fotografeert. Elke seconde telt als je met dieren werkt, omdat het moeilijk te voorspellen is wanneer ze zich op hun best laten zien. 

- Maak test foto’s met mensen om het licht te bepalen.

- Plan ruim voldoende tijd per dier in, zodat ze rustig kunnen wennen aan de omgeving. Ik ben met deze shoot uitgegaan van een half uur per paard.

- Zorg dat je met meerdere mensen bent. Je wil zelf alleen bezig kunnen zijn met je apparatuur. Met meerdere mensen hou je het veilig en leuk voor de dieren.

- Wil je imposante fotos? Laat het paard dan groter lijken door zelf op de grond te liggen.

- Probeer niet midden op de dag te fotograferen. Dit zorgt voor minder scherpe schaduwen.

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak