TERUGCanon lanceert R-lijn

bron: Canon

Het heeft even mogen duren, maar begin september heeft Canon haar nieuwste EOS model aangekondigd: het R Systeem. Wat kunnen we verwachten van deze lijn, in combinatie met de nieuwe RF lenzen? Hieronder een overzicht van de hoogtepunten.

Wat bij ons in de studio het meest besproken werd, is het ontbreken van de spiegel. Het EOS R systeem is een spiegelloze camera. Iets waar ik zelf aanvankelijk niets van wilde weten, omdat het oculair is te vervangen door een scherm. Hierdoor wordt er geen optische doorkijk gegeven van de te maken foto. Maar, onze filmcamera heeft dat ook niet… dus dat valt te overkomen.

De features:

  • 30.3 megapixel, full frame CMOS sensor.
  • 6 EV Low Light AV.
  • Autofocus response van 0.05 seconden.
  • Digital lens optimizer.
  • Touch and drag AF met 5655 selecteerbare AF punten.
  • Totaal stille camera.
  • 4K Video met 10-bit via HDMI met externe recorder.

Dat klinkt allemaal best goed, maar ik ben nog niet overtuigd om mijn oude camera aan de kant te zetten. Wel is dit nieuwe model een stuk compacter dan de huidige 1D en 5D serie. Ook is het autofocus systeem zeer gevoelig. Het werken met een belichting van -6 EV klinkt ook als iets wat ik zeker wil testen. Afgelopen week nog liep ik tegen moeilijkheden aan in een zeer donkere locatie, iets waar deze camera mee zou kunnen helpen.

Daarnaast is de interne stabilisatie niet meer slechts afhankelijk van de lens. Er is namelijk ook interne stabilisatie aanwezig. Iets waar Sony altijd op vooruit gelopen heeft.

Naast de camera zijn er ook nieuwe lenzen in de RF serie. De 50mm F/1.2 L USM springt er voor mij persoonlijk erg bovenuit. Een mooie lichtgevoelige lens. Echter heb je wel voor alle EF lenzen een aparte adapter ring nodig.

Al met al zijn we nieuwsgierig geworden en daarom zal ik aanwezig zijn op de Canon Experience Days in november. Daar zal de R serie nog eens grondig bekeken worden, zodat ik daarna mijn praktijk bevindingen met je kan delen. Tot die tijd hou ik ’t bij de vertrouwde 5D serie, met spiegelgeluid. Want van een beetje nostalgie hou ik wel.

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak