TERUGDavinci resolve: nieuwe functies

update davinci resolve 15

Update Davinci Resolve 15

Al enkele jaren gebruiken we Davinci Resolve van BlackMagic. Aangezien de updates van deze software vaak nieuwe functies bevatten, waren we nieuwsgierig naar wat het bedrijf ons dit keer gaat brengen.

Binnen Revontuli gebruiken we al jaren Davinci Resolve. Deze software heeft regelmatig updates met nieuwe functies, wat ook ons werk steeds een beetje verder brengt.

Voor Resolve in ons leven kwam, werkten we met Premiere van Adobe. Maar zoals elk persoon dat regelmatig edit weet, is het met Premiere soms gokken of je de volgende autosave haalt voor deze uitvalt. Ook begonnen we steeds, sinds het 4K filmen, steeds meer noodzaak te hebben om met logbestanden te werken. En tijdens onze instap bij Resolve 11, waar deze omschakeling minder omslachtig was, bleken al snel de voordelen van dit programma. 

Nu, vier versies later, zijn we aangekomen bij Resolve 15, met nieuwe functies die het werkproces nog meer beloven te vereenvoudigen. Zo is Fusion toegevoegd. Hier hebben we op moment van typen nog geen ervaring mee, maar het beloofd veel functies van After Effects over te nemen. Zo hoef je niet meer te schakelen tussen programma’s om een clip te voorzien van een vector paint, particles, keying, rotoscoping, text animatie, tracking en stabilisatie. En dat alles met een interface gebaseerd op nodes. Zo is het niet meer nodig tussentijds te renderen, wat je een hoop tijd kan schelen.
Resolve 14 kwam al met de toevoeging van Fairlight audio. Een audio editing applicatie, waar we in de montage voor de Sint Maarten film van FC Utrecht veel mee gewerkt hebben. Nu, in versie 15, is ook dit onderdeel uitgebreid en geoptimaliseerd. 

Colorgrading was destijds één van de belangrijkste redenen om over te stappen naar dit programma. En met ons Blackmagic MiniPanel in de videokamer, waarbij we tot kleinste detail aanpassingen kunnen doorvoeren, lijkt een ander programma voor goed van tafel geveegd. En we zijn zeker klaar voor de 100 verbeteringen die beloofd worden. Ondanks het feit dat het color grading menu zeer overweldigend was de eerste keer dat we het openden, willen we nooit meer wat anders. Ook al bracht het wat problemen met zich mee. Zo waren de grades niet gelinkt, en moest een aanpassing die voor meerdere clips nodig was, handmatig doorgevoerd worden. Klanten die vroegen om “een iets zomerse sfeer” of “een beetje donkerder”, brachten zo soms al een uur extra werk met zich mee. Linked nodes is dus een geschenk uit de hemel voor ons en de klant. 

En het editen wordt ook gemakkelijker gemaakt. Zo zijn er meerdere playheads en wordt het mogelijk tijdlijnen gelijktijdig te bekijken. En, om tijd te besparen met het decoderen naar de gewenste formaten, zijn er in de delivery page nieuwe export formaten toegevoegd. Een Netflix preset, bijvoorbeeld. Maar dat is iets voor de toekomst. 

Dit lijkt ons genoeg redenen voor jou om ook over te stappen naar de gratis proefversie van Davinci Resolve. Die kan je downloaden via www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve Bij voorkeur op een stand alone computer, want je hebt aardig wat vermogen nodig. De Beta versies draaien in eerste instantie niet altijd even soepel.

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak