TERUGDe verschillen tussen digitale en analoge fotografie

 

 Analoog - Door Rick Slagter

Digitaal - Door Rick Slagter

Digitale fotografie met een “vintage” look?

Door Rick Slagter - Stagiair Fotografie bij Revontuli

De verschillen tussen digitale en analoge fotografie.

Het is 2020 en er worden meer foto’s gemaakt met de camera’s van mobiele telefoons dan met echte camera’s. Naast het voordeel dat je geen grote, zware cameratas meer mee hoeft te nemen op vakantie om mooie plaatjes te schieten, heeft dit nog vele andere voordelen. Zo is vandaag de dag fotografie toegankelijker dan ooit. Zoek bijvoorbeeld een willekeurige hashtag op Instagram en kijk naar de locaties van de foto’s, ze komen van over de hele wereld! Het effect van deze toegankelijkheid is dat er bijna om de week nieuwe trends ontstaan en weer verdwijnen, vaak in de vorm van filters voor over de foto’s.

Eén van de trends die telkens weer terugkomt is het analoge effect op foto’s, zoals filters met de korrel en kleurenschema’s van oude filmrolletjes en stoffen en krassen om een gedateerd effect toe te voegen. Het wordt vaak beschreven als “vintage” en zowel particulieren als bedrijven gebruiken deze effecten, maar waar komt de vernieuwde populariteit van deze “vintage” look vandaan? En wat is precies het verschil met de look van digitale fotografie?

De reden dat analoge foto’s er uitzien zoals ze er uitzien komt door het chemische proces wat plaatsvindt voordat de foto uiteindelijk bekeken kan worden. Het begint allemaal met een lichtgevoelig materiaal wat film genoemd wordt. Dit gaat de camera in en nadat een fotograaf de gewenste foto heeft bepaald, stelt hij of zij de film bloot aan licht met behulp van de fotocamera. Eénmaal uit de camera gaat de film voor bepaalde tijden in verschillende chemische baden voordat deze opnieuw in het licht gehouden kan worden. Dit gebeurt in zogenaamde doka’s (donkere kamers). Het eindresultaat is afhankelijk van de soort film die gebruikt is, welke chemicaliën gebruikt zijn en voor hoe lang, de camera en nog enkele andere factoren.

Een digitale foto is direct te zien nadat de foto is gemaakt. Dit komt omdat waar de film zit in een filmcamera, er een lichtgevoelige sensor in een digitale camera zit. Deze sensor interpreteert het licht en registreert dit licht als pixels met behulp van een kleurruimte. Heel simpel gezegd, de sensor schrijft de foto met behulp van de kleuren die het digitale systeem kent, daarom hebben camera’s met verschillende sensoren variërende eindresultaten. Hierdoor komen er elke keer weer nieuwere en betere camera’s uit omdat de technologie van sensoren en de software in de camera’s zich steeds verder ontwikkelt.

Hopelijk begrijp je nu beter waarom analoge en digitale foto’s er anders uit zien, maar je vraagt je waarschijnlijk nog steeds af, waarom wordt het analoge effect digitaal nagemaakt?

Dit komt vooral door de toegankelijkheid en het gemak van digitaal fotograferen. Een fotoshoot kan veel efficiënter verlopen als je direct kunt zien wat je doet en niet pas nadat je je foto’s hebt ontwikkeld. Het effect wordt ook nagebootst omdat sommige fotografen liever kiezen voor extra nabewerking dan hun werkwijze aanpassen. Toch zijn er ook fotografen die de analoge werkwijze juist de voorkeur geven door het fysieke proces ervan. Door de aandacht en moeite die het kost is een goed eindresultaat nog meer een beloning, vergeleken met vijfhonderd foto’s maken en uiteindelijk een enkele kiezen. Al is dit laatste voorbeeld van digitaal fotograferen overdreven, het illustreert de verschillende meningen en voorkeuren voor werkwijzen in fotografie. Naar welke manier van fotograferen gaat jouw voorkeur uit? En waarom?

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak