TERUGKerstspecial: foto manipulatie

 

 

 

Je hebt een mooie kerstfoto of een mooi winters plaatje wat je nog net iets meer feestelijkheid wilt geven. Vandaag ga ik je laten zien hoe je sneeuw en kerstlampjes kan toevoegen aan een foto.

 

We beginnen met de sneeuwfoto

 1. Maak eerst een nieuwe laag aan en vul deze met zwart, hier gaan we ruis in toevoegen. Zet je voorgrond kleuren op zwart en wit met sneltoets ‘D’. Ga naar ‘filter’ -> ‘ruis’ -> ‘ruis’ en bepaal hoeveel ruis je wilt toevoegen. Zorg dat het is ingesteld op ‘Gaussiaans’ en dat ‘Monochromatisch’ aan staat.
   
 2. Om het meer op sneeuwvlokjes te laten lijken ga naar ‘filter’ -> ‘vervagen’ -> ‘Gaussiaans vervagen’, kijk hoeveel pixels er voor jou realistisch uitziet. Om het aantal vlokjes iets terug te brengen voegen we een niveaus laag toe. Verschuif het zwart en wit punt om te kijken hoeveel je van de vlokjes overhoudt.
   
 3. Maak van deze twee lagen één laag, selecteer allebei de lagen en via de  rechtermuisknop kies je voor ‘lagen samenvoegen’.
   
 4. Zet de laag met de sneeuw op ‘bleken’ waardoor je erdoorheen kan kijken. Om de sneeuw te laten bewegen ga je naar ‘filter’-> ‘vervagen’ -> ‘bewegingsonscherpte’  en bepaal hoe hard jij wilt dat het sneeuwt.

 5. Als je nog een niveaus laag toe voegt zou je het zelfde effect nog een keer kunnen toepassen door het zwartpunt iets terug te nemen. Zorg dat de niveaus laag alleen van toepassing is op de sneeuwlaag, dat doe je door ‘alt’ in te houden en tussen de lagen te klikken. Als je dan nu het zwartpunt veranderd kan je bepalen hoeveel sneeuw je uiteindelijk overhoudt.

 

Lampjes toevoegen

 1. Voeg eerst weer een nieuwe laag toe. Je hebt je brush nodig en je brush instellingen. Deze instellingen vind je onder ‘venster’-> ‘penseelinstellingen’.
   
 2. Bij ‘penselen’ kies je voor een brush met een zachte rand. Bij ‘penseelinstellingen’ gaan we bepalen hoe we onze brush gaan instellen. Zet ‘tussenruimte’ aan. Als we kijken bij ‘spreiding’ zie je dat de puntjes gaan wisselen van positie. Ook zetten we ‘kleurdynamiek’ aan voor het verschil tussen de kleuren van de lampjes, kies daarvoor twee kleuren die jij mooi vindt. En zorg dat de ‘voorgrond/achtergrond –  jitter’ op 100% staat.
   
 3. Nu kan je de lampjes intekenen op je foto. Als je veel rechte lijnen moet maken houd je de ‘shift’ in en zo ontstaat er een rechte lijn tussen de punten waar je klikt. 

 4. Om te laten lijken of er ook echt een klein lampje inzit ga je naar ‘laag’ -> ‘laagstijl’ -> ‘opties voor overvloeien’.  Het ligt eraan wat voor jou foto mooi is maar wij gebruiken ‘fel licht’. Gebruik de optie ‘gloed binnen’. Ga naar ‘bereik’ en trek deze iets om hoog (rond de 50) en pas het contour aan voor een mooiere afloop. 

 

Je kan beide effecten natuurlijk ook op de zelfde foto toepassen voor een nog feestelijker effect. Kom je nou nog niet helemaal uit mail dan naar debrol@revontuli.nl

 

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak