TERUGVerticaal Verhaal

IGTV 

Verticaal verhaal

Schermen moesten groter en groter. Een vierkante televisie werd achterhaald en de 16:9 verhouding de nieuwe norm. Met de opkomst van de smartphone begonnen onze schermen weer te slinken, terwijl de tijd dat we ernaar staarden, alleen maar groeide. Ondertussen kijken we dagelijks al zo'n dertig minuten naar bewegend beeld op onze telefoons, waar dat in 2012 nog maar vier minuten per dag was. 

Daarom is het helemaal niet gek dat Instagram vorige maand de strijd met YouTube aanging door een nieuwe app aan te bieden aan haar biljoen gebruikers: IGTV. Een social media platform, volledig ingericht op het kijken van verticale video's. Verticaal? Dat is iets waar wij als filmmakers even van moesten slikken. Na al die jaren van onwikkeling om onze horizontale kijkervaring te verruimen en verbeteren, wil deze app een einde maken aan hetgeen waarvan we dachten dat het al vast stond. Het VVS, Vertical Video Syndrome, waarbij verticale filmers geassocieerd worden met het restant in het afvoerputje van de videowereld, leek vorige maand nog gewoon van kracht te zijn. Het is voor ons dan ook omschakelen. 

Maar onze leefstijlen veranderen, en zo ook onze social media met haar trends. Het is aan ons om daar op in te spelen. Mensen willen snel en moeiteloos kunnen schakelen tussen verschillende apps. Het draaien van je telefoon gaat hier tegenin. Verticaal kijken is daarom een logische stap. 

IGTV maakt het mogelijk video's tot een uur te uploaden en deze zonder ads te kijken. Op het moment zijn er drie categorieën. For you, afgestemd op jouw voorkeuren. Following, zoals de Instagram die we nu kennen, waarbij we video's zien van de accounts die we volgen. Tot slot is er Popular, met de trending video's. 

Technisch en mentaal brengt IGTV nieuwe uitdagingen met zich mee. Professionele camera en edit apparatuur is gemaakt voor het brede beeld. Je moet vooraf heel bewust zijn van het beeld dat er overblijft. Want met twee derde van het scherm dat wegvalt, is je bewegingsruimte opeens beperkt. Maar daar zijn wij dan weer voor. We denken heel graag met je mee over hoe we jouw video klaarmaken voor het nieuwe kijken, zonder de horizontale kwaliteit te verliezen waar we al aan gewend zijn. Want, als het aan ons ligt, is dat voor nu nog niet weg te denken. 

we komen graag eens langs

We nodigen je graag uit om eens een kop koffie te komen drinken in onze studio in Nieuwegein. Maar we komen natuurlijk ook graag langs. We reizen het hele land door als het nodig is, want we komen je graag vertellen over de mogelijkheden.

Maak een afspraak